Edellisessä blogissa vaalipäällikkömme Minna avasi yleisesti HYALin, eli Helsingin yliopiston ainejärjestöläisten toimintaa ja mainitsi, että yksi HYALin kolmesta organisaatiosta on edustajistoryhmä, jonka pääasiallinen tarkoitus on pyörittää meidän toimintaamme Helsingin yliopiston Ylioppilaskunnan, eli tuttavallisemmin HYYn, edustajistossa. Tässä blogissa avaan edustajistoon liittyviä kysymyksiä ja meidän ryhmämme toimintaa siellä.
Ylioppilaskunta valitsee joka toinen vuosi 60 edustajaa ylioppilaskunnan korkeimpaan päättävään elimeen, edustajistoon. Edustajisto, eli edari, kokoontuu keskimäärin kerran kuukaudessa lukuvuoden aikana lukuun ottamatta kesäkuukausia. Edariryhmät käyvät vuosittain loppuvuodesta hallitusneuvottelut, joiden pohjalta edustajisto valitsee itselleen hallituksen johtamaan ylioppilaskunnan toimintaa ja käyttämään hallinto- ja toimeenpanovaltaa. Näiden lisäksi edariryhmät myös valitsevat keskuudestaan edustajia erilaisiin luottamustehtäviin ylioppilaskunnan sisällä ja ulkopuolella.
HYAL sai viime vaaleissa edustajistoon 20 edustajaa eli edaattoria ja on sekä viime vuonna että kuluvana vuonna ollut mukana hallituksessa 5 hallituksen jäsenen voimin. Meidän edariryhmämme on siis ollut selkeästi suurin ryhmä kuluvan kauden aikana. Ryhmämme on puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton.
Edariryhmän toimintaa pyörittää ryhmän keskuudesta valittu puheenjohtajisto. Puheenjohtajisto valmistelee edustajistoryhmän kokoukset, joissa edaattorimme tapaavat noin kerran viikossa, ja tapaamisessa käymme läpi ajankohtaisia HYY-asioita. Lisäksi puheenjohtajisto tapaa ja keskustelee jatkuvasti ryhmän hallituslaisten ja muiden ryhmien puheenjohtajien kanssa sekä hoitaa muutenkin yleistä päivittäistä toimintaa ryhmän ohjeistuksella.
Koska elämä ei voi olla pelkkää kokoustamista, pidämme tiiviisti toisiimme yhteyttä erilaisissa tapahtumissa ja varsinkin sosiaalisessa mediassa. Lisäksi kahdesti kesässä ja kerran talvessa kokoonnumme yhdistyksemme aktiivien järjestämään seminaariin suunnittelemaan tulevaa toimintaa ja viettämään aikaa yhdessä rennoissa merkeissä.
Mitä me siellä edarissa ja HYYssä sitten teemme?
Suurimpia pulmia HYYn toiminnassa on jäsenten tavoittaminen. Tämä on itseasiassa niin tärkeää, että se on yksi perustavimpia edustajistoryhmiä jakavia kysymyksiä. Me hyalilaiset uskomme, että ylioppilaskunta tavoittaa jäsenensä, eli kaikki yliopiston opiskelijat tehokkaimmin järjestöjensä kautta. Jäsenten tavoittaminen on tärkeää, koska heitä varten koko ylioppilaskunta on olemassa, he rahoittavat sen toimintaa ja heitä HYY edustaa.
Ylioppilaskunta osallistuu yliopiston lakisääteiseen tehtävään kasvattaa opiskelijoistaan yhteiskunnallisesti aktiivisia yksilöitä. Jokaisen HYYn jäsenen tulisi olla ainakin tietoinen mahdollisuuksista vaikuttaa ylioppilaskunnassa ja ympäröivässä yhteiskunnassa. Siksi HYALkin on olemassa.
Järjestöt ja järjestöjen toiminnan mahdollistaminen monipuolisten tilojen ja erilaisten järjestötukien (joita muuten saimme tänä vuonna nostettua!) sekä -palveluiden kautta ovat meidän kovinta ydintämme. Teemme myös paljon opiskelijan edunvalvontaa. Olemme viime vuosina kokeneet tärkeiksi ja ajaneet voimakkaasti esimerkiksi esteettömyysasioita sekä opiskelijan toimeentuloa julkaisemalla opintotuen leikkaamista vastustavat kannanoton, johon saimme muutkin ryhmät mukaan. Myös monipuolisten opiskelumuotojen ja -tilojen saatavuus yliopistolla ovat olleet pitkän aikavälin tavoitteitamme.
Toivottavasti näemme vielä kevään tapahtumissamme!
Joni Hauhia
Edustajistoryhmän puheenjohtaja,
Ainejärjestöläiset