Terveisiä HYYn hallituksen puheenjohtajalta 10.5.2016


Millaista on johtaa ylioppilaskunnan hallitusta? Eli siis lähes 27 000 opiskelijan yhteisön (suuremman yhteisön kuin oman kotikuntani Hollolan) hallitusta? Ensimmäisenä tulevat mieleen sanat haastavaa, opettavaista, yllättävää ja ennen kaikkea innostavaa. Tervetuloa hyppäämään hetkeksi ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajan kelkkaan!

Yksikään viikko ei HYYn hallituksessa ole samanlainen. Puheenjohtajan arki on jatkuvasti muuttuvaa ja ajoittain kiireistä, eikä arjen kuvailuun tämä yksi blogipostaus riittäisi millään. Jos tärkeimmät tehtäväni tiivistäisi kolmeen kokonaisuuteen, olisivat ne 1. hallituslaisten päivittäinen sparraaminen, 2. ylioppilaskunnan päätöksenteon ja prosessien johtaminen sekä 3. opiskelijoiden äänitorvena toimiminen.

Puheenjohtajana tärkeintä on innostaa, haastaa ja johtaa 12 hengen hallitusta. HYYn hallitus on kirjava joukko aktiivisia ja osaavia opiskelijoita 8 eri tiedekunnasta, aina toisen vuoden opiskelijasta seitsemännen vuoden opiskelijaan. He tekevät päivittäin töitä opiskelijoiden paremman huomisen eteen: osa juosten eduskuntatalolla tai yliopistolla tapaamassa päättäjiä, osa keskustoimistolla Uudella ylioppilastalolla ahertaen tietokoneen ääressä tai valiokuntalaisten kanssa työstäen projekteja, osa tavaten järjestötoimijoita, osa kouluttaen hallopedeja (hallinnon opiskelijaedustajat) ja niin edelleen. Jokaisella hallituksen jäsenellä on omat vastuualueet ja työyhteisöstämme löytyy palkattuja asiantuntijoita hallituslaisten työpareina. Tällä hetkellä hallituslaisten työpöytiä täyttävät mm. yliopistomme leikkaukset ja muutokset, opiskelijoiden yleiseen asumistukeen saaminen, YTHS:n säilyttäminen sote-uudistuksessa, Helsingin kehittäminen opiskelijaystävällisemmäksi kaikkien pääkaupunkiseudun korkeakouluopiskelijoiden yhteisen WSC-verkoston kautta sekä tietenkin suuret tapahtumat Flora, Avajaiskarnevaalit sekä Fuksiseikkailu.

Ennen päätymistäni tähän tehtävään toimin usean vuoden ajan ainejärjestöissä, tiedekuntajärjestössä, Suomen opettajaksi opiskelevien liitto SOOL ry:ssä sekä HYYn valiokunnissa. Nämä luentosalien ulkopuolella eletyt hetket opiskelijaelämässä kehittivät paineensietokykyäni, organisointitaitojani sekä kaikista tärkeimpänä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitojani. Ilman näitä taitoja olisin ollut takuuvarmasti huonompi johtaja. Puheenjohtajana tehtäväni on saada hallituksen jäsenet tekemään päätöksiä, suunnittelemaan tavoitteellisesti toimintaansa, innostumaan tekemisestä sekä huolehtimaan jaksamisestaan ja hyvinvoinnistaan. Kiteytettynä pyrin päivittäin kuuntelemaan heitä, kannustamaan heitä sekä kiittämään heitä hyvästä työstä.

Puheenjohtajana tärkeä roolini on myös opiskelijan äänitorvena toimiminen. Sitä kutsutaan edunvalvonnaksi, mutta todellisuudessa se on vuorovaikutusta: kalenterini täyttyy tapaamisista, joissa kerron vaikutusvaltaisille ihmisille päätöksenteon ja suunnittelutyön tueksi opiskelijoiden näkökulmia, toiveita ja huolia. Kevään aikana olen muun muassa kommentoinut koulutusleikkauksia Ylelle ja Mtv3:lle, olen tavannut säännöllisesti yliopiston rehtoreita ja kansanedustajia sekä pitänyt puheita ja osallistunut paneelikeskusteluihin. 27 000 opiskelijan terveiset tuntuvat todella kiinnostavan päättäjiä.

On tärkeää, että ylioppilaskunta tekee asioita, jotka oikeasti ovat Helsingin yliopiston opiskelijoille tärkeitä. Haluamme edistää asioita, jotka parantavat opiskelijoiden hyvinvointia ja opiskelumahdollisuuksia sekä lisäävät yhteisöllisyyttä ja vaikutusmahdollisuuksia. Tämän takia vuorovaikutussuhde edustajistoryhmiin, kuten HYALiin, on ensisijaisen tärkeää. Siispä puhu sinä HYAL-aktiiveille huolistasi ja ideoistasi: ne voivat sitä kautta hyvinkin nopeasti päätyä HYYn hallituksen työpöydälle.

Susanna Jokimies,
HYYn hallituksen puheenjohtaja

Susanna Jokimies, HYYn hallituksen puheenjohtaja

Ankka asian takana, Susanna Jokimies – HYYn hallituksen puheenjohtaja