Kuka päättää mitä ylioppilaskunnassa tapahtuu ja tehdään? Millaista elämä on HYY-politiikan keskiössä? Nämä ovat ylioppilaskuntavaikuttamisen peruskysymyksiä, joihin vastausten löytäminen voi kestää vuosia. Nyt viidennen ylioppilaskuntavuoteni aluksi voin päästää sinut pälkähästä ja kertoa vastaukset.
Kuka päättää mitä ylioppilaskunnassa tapahtuu ja tehdään?
Sinä päätät. Me yhdessä päättämme. Vastaus on kliseinen, mutta sitäkin todempi. Millainen sinun ylioppilaskuntasi olisi, jos päätös olisi vain sinun? 150 vuotta HYYn historiaa on pian takanamme ja Ylioppilaskunta on täsmälleen opiskelijoidensa näköinen. Pian se voi muistuttaa yhä enemmän sitä ylioppilaskuntaa, jonka haluat sen olevan.
Haluaisitko lähempänä kampusalueita olevia Alina-salin kaltaisia juhlatiloja? Vai pitäisikö opiskelijoille tarjota kenties opiskelu- ja sosiaalitiloja HYYn toimesta? Haluaisitko ylioppilaskunnan vaikuttavan voimakkaammin joukkoliikenteen opiskelijahintoihin? Vuosi tai pari siihen voi mennä, mutta kaikkea tätä ja paljon muuta voidaan tehdä.
Ylioppilaskunnalla on satojen miljoonien eurojen edestä omaisuutta, ja tähän asti omaisuutta on kartutettu tähtäimenä jäsenmaksuton ylioppilaskunta vuoteen 2025 mennessä. Lisäksi opiskelijoiden käytössä on jopa 8000 kerrosneliötä tilaa järjestö-, toimisto- ja juhlatilojen muodossa. HYY jakaa myös yli 100 000 euroa vuosittain opiskelijajärjestöille toiminnan tukemiseen. Näihin asioihin voi vaikuttaa ja näitä asioita me HYALissa olemme ajaneet järjestöjen toiveesta.
Asettumalla ehdolle tai äänestämällä ylioppilaskunnan asioista kanssasi samalla tavalla ajattelevaa henkilöä vaikutat suoraan siihen, millainen ylioppilaskunta on tulevaisuudessa. Edustajiston 60 paikkaa jakautuvat äänestystuloksen perusteella poliittisille ryhmille. Samassa suhteessa jakautuu myös erilaisten poliittisten valmisteluelinten paikat – sinun äänelläsi on todella paljon painoarvoa. Puoluepoliittisesti sitoutumaton Ainejärjestöläiset, eli HYALin poliittinen siipi, on HYYn edustajiston suurin ryhmä.
Millaista elämä on HYY-politiikan keskiössä?
Minut valittiin liki vuosi sitten Ainejärjestöläisten varapuheenjohtajaksi. Homma on palkaton ja palkkioton luottamustehtävä, jossa kiirettä pitää ja aikaa menee. Se on kuitenkin luottamustehtävänä itsessään palkitseva; asioiden valmistelussa edustajiston kokouksiin ja ryhmän tapaamisiin oppii uskomattoman paljon. Sitä paljon peräänkuulutettua verkostoitumista tapahtuu jatkuvasti huomaamattakin, kun on vuorovaikutuksessa muiden poliittisten ryhmien edustajien kanssa. Samalla olen tekemisissä kymmenien aine-, tiedekunta-, ja harrastejärjestöaktiivin kanssa viikoittain – juhlakutsuja satelee enemmän kuin mihin ehtii osallistumaan. Samalla olen oppinut sen, miten asioihin voi suoraan vaikuttaa ja kenen kanssa kannattaa keskustella mihinkin aiheeseen liittyen esimerkiksi lisätietoja etsiessäni.
Näissä hommissa on niin paljon mielekästä tekemistä, ettei kaikkeen valitettavasti ehdi mukaan. Ryhmän prioriteetit ja oma kiinnostus asetetaan edelle. Onneksi meitä HYALilaisia on HYYn toiminnassa paljon. Tiedän että asiat etenevät myös silloin, kun en ehdi itse niihin mukaan. Yhdessä olemme enemmän.
Mikael Lehtonen
Ainejärjestöläisten edustajistoryhmän varapuheenjohtaja,
HYAL Teologit