#AvunArvoinen – Opiskelijoiden mielenterveyspäivä


Jokainen tarvitsee joskus apua. Sen pyytäminen voi joskus olla suurenkin kynnyksen takana, vaikka nykyään voimmekin jo puhua avun hakemisesta ja mielenterveyteen liittyvistä teemoista avoimemmin kuin joitain vuosia sitten. Eläessämme näin poikkeuksellisia aikoja, joita jopa sukupolvikokemukseksi kutsutaan, voi kynnys hakea apua nousta korkeaksi, sillä omissa ajatuksissa “jollakulla on asiat vielä huonommin”. Tällainen ajattelutapa saa tilastot kyllä näyttämään miellyttäviltä, mutta ei korjaa tilannetta. Jokaisen apua kaipaavan tai avun pyytämistä harkitsevan tulisi voida hakea apua ilman syyllisyyden tuntoa tai häpeää. 

On käsittämätöntä, miten opiskelijoiden hätää ja ahdinkoa vähätellään. Esimerkiksi, kun hallitus piti opiskelijoille infotilaisuuden liittyen Koronaan tänä keväänä (1) ihmetteli moni korkeakouluopiskelija, miksei tilaisuudessa käsitelty heidän kysymyksiään ja ajatuksiaan. Moni korkeakouluopiskelija pohtii sitä, miten tukikuukaudet riittävät, onko kesällä töitä tai miten korona ja sen aiheuttamat hidastukset opintoihin vaikuttavat opintolainahyvityksen saamiseen, jos valmistuminen tavoiteajassa on hankalaa, jopa mahdotonta. Ahdistus taloudellisesta tilanteesta kaiken muun ahdistuksen päälle on valtaisa taakka. Epävarmuus ja epäselvät ohjeet eivät paranna tilannetta.

Siitä huolimatta, että vallitseva pandemia kasvattaa mielenterveysongelmien esiintyvyyttä, tilanne on jo ennen koronaa ollut huono (2). Tästä kertoo mm. terapiatakuu kampanja, jonka ytimessä on ollut valmistella tarapiatakuuksi nimetty kansalaisaloite, joka pyrkii vahvistamaan mielenterveyspalveluiden saatavuutta ja lyhentämään hoitoon pääsyn aikaa.  

Opiskelijat ovat yksi Suomen köyhimmistä väestöryhmistä. Köyhyys ja mielenterveysongelmat kulkevat harmillisesti käsi kädessä. (3) Myös opiskelijuuteen liittyvät elämäntilanteen vaihtelut voivat altistaa mielenterveysongelmille. Muutto yksin uuteen kaupunkiin, itsenäistyminen ja muut elämän mullistukset täysipäiväisen opiskelun ja mahdollisesti työnteon rinnalla ovat valtavan kuormittavia, eikä niitä saisi pitää vain hetkellisiä pahoina. Opiskelijuus ei ole sellainen vaihe ihmisen elämässä, jonka aikana pitäisi kestää köyhyyttä, huonoa mielenterveyttä ja epävarmuutta. Opiskelijalla on oikeus elää opiskelijuuttaan täysillä, ilman edellä mainittuja taakkoja. 

Tänään 22.4.2021 vietetään opiskelijoiden mielenterveyspäivää, ja kampanjaa on toteuttamassa keskeisessä roolissa Nyyti ry, joka on valtakunnallinen opiskelijoiden mielenterveyttä edistävä yhdistys. HYAL näkee Nyyti ryn toiminnan yhtenä opiskelijoiden mielenterveyden ja sen esiintuomisen keskeisimmistä tekijöistä. Tänä vuonna Nyyti ryn teema opiskelijoiden mielenterveyspäivälle on #avunarvoinen. Teemasta voit lukea lisää Nyytin sivuilta (4). Kyseisessä postauksessa Nyytin harjoittelija Juulia kirjoittaa siitä, miten jokaisella ihmisellä on oikeus apuun, myös opiskelijalla.

HYAL tahotoo muistuttaa, että juuri Sinä olet #avunarvoinen, ja sinulla on oikeus hakea apua! 

Jos haluat ottaa muhun yhteyttä, se onnistuu laittamalla viestiä pj@hyal.fi. HYALin hallitukseen saat yhteyden laittamalla viestiä hallitus@hyal.fi, minkä lisäksi vastaamme HYALin someissa yksityisviesteihin.

Hei vaan! Olen Roosa tai tutummin Kisse, ja toimin vuonna 2021 HYAL ry:n puheenjohtajana! Lähdin jatkokaudelle puheenjohtamaan tätä itselleni rakasta järjestöä. Yksi tärkeimmistä syistä tähän oli se, etten voinut jättää vielä taakseni tätä ihanaa yhteisöä, joka antaa omaan elämään niin paljon. 

Opintojani teen teologisessa tiedekunnassa nyt viidettä vuotta. Sain pitkään kestäneen kanditutkintoni kasaan viimein tämän vuoden maaliskuussa ja nyt opintoni ovat keskittyneet maisterin tutkielman kirjoittamiseen Tarkoitus olisikin valmistua ensi jouluksi. Haaveilen opettajan ammatista.

Järjestötoiminta tarjoaa mahdollisuuksia oppia ja kehittää omaa toimintaansa. Lisäksi HYAL yhteisönä antaa upeat puitteet opetella ja kehittyä mm. yhdistyksen hallinnon sekä vaikuttamisen kautta. Tärkeintä minulle kuitenkin on meidän upea poikkitieteellinen ja välittävä yhteisö, jonka jokainen ihana ankka tekee kaikkensa opiskelijoiden etuja suojellakseen.